Zwiększa odporność i pomaga w walce z infekcjami. Kurkuma  – poznajmy się bliżej!

Jak myślisz czy istnieje substancja będąca w stanie zwalczać wirusy, łagodzić stany zapalne oraz poprawiać ogólną odporność organizmu? Oczywiście! Kurkuma to magiczna przyprawa, która złączona z odpowiednimi suplementami diety i wzmacniaczami pozwoli nam na niezawodną ochronę.

Kurkuma – właściwości

  • Wspomaganie pracy mózgu, zapobieganie alzheimerowi. Kurkuma może przyspieszać procesy naprawcze w ludzkim mózgu. Wszystko to dzięki zawartości tumeronu – który pobudza namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu oraz może wspomóc naprawę mózgu po chorobie lub urazie. Naukowcy przypuszczają, że w przyszłości tumeron będzie można wykorzystać w leczeniu choroby Alzheimera czy udaru mózgu.
  • Właściwości antynowotworowe – Kurkuma zawiera także inny cenny składnik – kurkuminę. Wiele badań dowodzi, że ten polifenol ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające. Może być przydatny w profilaktyce i leczeniu wielu nowotworów, takich jak: rak skóry, rak płuca, rak jamy ustnej, nowotwory głowy i szyi, rak przełyku, rak żołądka, rak wątroby, rak trzustki, rak jelita cienkiego, rak okrężnicy, rak pęcherza moczowego, rak prostaty, rak gruczołu piersiowego, rak szyjki macicy, chłoniaki. Kurkumina może polepszać działanie leków na raka.
  • Dolegliwości trawienne – kurkuma wykazuje właściwości żółciopędne, pobudza wydzielanie gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, działa łagodnie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne i rozkurczająco. Obecnie kurkuma wykorzystywana jest jako składnik preparatów złożonych stosowanych w dysfunkcji trzustki, a także w zaburzeniach trawienia. Poza tym substancje kurkumy działają ochronnie na komórki wątrobowe. Jest ona również składnikiem wielu leków stosowanych w stanach uszkodzenia i niewydolności wątroby, objawiających się niedostatecznym wydzielaniem żółci, również w stanach zapalnych miąższu wątroby i zapaleniu dróg żółciowych.
  • Wzmocniona odporność, walka z infekcją. Kurkumina może w niewielkim, ale widocznym stopniu podnieść poziom katelicydyny – peptydu, który pomaga zapobiec infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Jeśli jednak infekcja już się rozwinie, kurkuma również może okazać się niezastąpiona. Zawarta w niej kurkumina może bowiem znaleźć zastosowanie w leczeniu infekcji wirusowych.
  • Problemy z oczami – wspomaga leczenie zespołu suchego oka, zapalenia spojówek czy też jaskry.
  • Cholesterol i cukier – kurkuma dobrze wpływa na organizm obniżając poziomy cukru i niebezpiecznego cholesterolu. Łagodzi uszkodzenia nerek i poprawia gojenie ran.
/Obraz Summer Malik

Przyswajanie kurkumy na co dzień

Jeśli wiesz, że kurkuma jest wspaniałą przyprawą, możesz być zainteresowany poznaniem, jak może ona przynieść korzyści Twojemu zdrowiu. Faktem jest, że kurkuma ma wiele korzyści. Może pomóc w stanach zapalnych, łagodzeniu bólu, a nawet zapobieganiu rakowi. Kurkuma jest korzeniem rośliny Curcuma Longa, która pochodzi z Indii i jest używana od wieków jako część tradycyjnej medycyny indyjskiej.

Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że kurkuma w formie sproszkowanej ma bardzo słabe wchłanianie. Wynika to ze względu na niską rozpuszczalność w wodzie. Ponadto, aby przyjąć 9 gramów kurkuminy z kurkumy, należałoby spożywać co najmniej 250 gramów tej rośliny dziennie, co nie jest możliwe. W takim razie co zrobić, aby wydobyć z niej to, co najlepsze?

Kurkumina w postaci mikrokapsułek zawartych w preparacie ma do 40 razy wyższą biodostępność niż zwykła sproszkowana kurkuma, a bromelaina i papaina dodatkowo wzmacniają jej działanie. Preparaty zawierają również selen, witaminę D i cynk, które wspierają układ odpornościowy. Dodatkowo resweratrol, który należy do naturalnych polifenoli, działa przeciwutleniająco. Ważną informacją jest fakt, że aktywne enzymy cechują się wysoką wrażliwością na działanie tlenu oraz pary wodnej. W wyniku tego, szybko tracą swoją aktywność.

Kurkuma – przeciwskazania do zażywania

Kurkuma może być stosowana przez pacjentów z niedrożnością dróg żółciowych, nadżerkami żołądka, problemami z wrzodami jelit lub żołądka oraz chorobami zapalnymi jelit. Nie może być stosowana przez kobiety w ciąży, ponieważ może powodować poronienie. Długotrwałe stosowanie kurkumy upośledza ruchliwość plemników, zmniejszając płodność u mężczyzn. Ponieważ nie ma wystarczających danych dotyczących bezpieczeństwa jej stosowania w okresie laktacji, należy unikać jej stosowania w czasie karmienia . W okresie przedoperacyjnym (co najmniej 2 tygodnie przed planowanym zabiegiem chirurgicznym) nie jest zalecana ze względu na zwiększone ryzyko krwawienia.

_________________________

Autor: Julia Kownacka

Autor zdjęcia głównego: Andrea

Materiał źródłowy: fit.poradnikzdrowie.pl, medonet.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.