Jak zrobić gołąbki – Przepis krok po kroku
Gołąbki to popularne danie w Polsce, które składa się z farszu mięsnego z ryżem zawiniętego w liście kapusty. Jest to potrawa bardzo aromatyczna i smaczna, idealna do podania na obiad lub kolację. W tym artykule przedstawimy przepis krok po kroku na to, jak zrobić gołąbki.
Składniki
Przed rozpoczęciem gotowania należy przygotować odpowiednie składniki. Do przygotowania gołąbków będziemy potrzebowali:
- Kapustę (12 dużych liści)
- Mięso mielone (500g)
- Ryż (1 szklanka)
- Cebulę (1 sztuka)
- Koncentrat pomidorowy (2 łyżki)
- Bułkę tarta (2 łyżki)
- Jajko (1 sztuka)
- Sól, pieprz do smaku
- Woda (3 szklanki)

Przygotowanie kapusty
- W garnku gotujemy wodę.
- Zdejmujemy liście kapusty, które myjemy i wrzucamy na wrzątek na około 3-5 minut, aż będą miękkie.
- Następnie studzimy je w zimnej wodzie.
- Odrywamy górną część grubszej nerki liścia, by ułatwić zawijanie farszu.
Przygotowanie farszu
- W misce mieszamy mięso mielone z ugotowanym ryżem.
- Cebulę siekamy drobno i wrzucamy do mięsa.
- Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz 2 łyżki bułki tartej.
- Wbijamy jajko do masy i dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Składanie gołąbków
- Na stole układamy liście kapusty z nerkią do góry.
- Nakładamy porcję farszu na każdy liść (w zależności od wielkości liścia, ilość farszu może się różnić).
- Zawijamy liść, zaczynając od nerki, a następnie boki.
- Powtarzamy, aż skończą nam się liście.
Gotowanie gołąbków
- Do garnka wlewamy 3 szklanki wody i wkładamy gołąbki.
- Gotujemy na małym ogniu około 45 minut.
- Podajemy z ziemniakami lub surówką z marchwi.
Podsumowanie
Gołąbki to bardzo smaczne danie, które warto spróbować. Łatwo się je przygotowuje, a zastosowane składniki są łatwo dostępne. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu i życzymy smacznego!